Dziś na zajęciach kulinarnych piekliśmy bułeczki, oto przepis na nasze jagodzianki:
Ciasto:
- 12,5 dkg margaryny lub masła (roztopić),
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 1 łyżka oleju,
- 5 dkg drożdży,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka,cukier waniliowy lub kilka kropli olejku waniliowego.
Nadzienie:
- 30 dkg jagód,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 10 dkg mąki pszennej,
- 10 dkg cukru,
- 50 g masła lub margaryny (w kostce).
Przygotowanie:
Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdży robimy zaczyn. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy całe jajko i 1 żółtko, następnie dokładamy łyżkę oleju, cukier waniliowy lub olejek, rozpuszczoną margarynę lub masło oraz zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od dłoni. Ciasto przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce, ma ono podwoić swoją objętość. Następnie z ciasta kształtujemy długi wałek, który dzielimy na 16-18 części. Na koniec ciasto rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy jagody i dokładnie zalepiamy. Układamy na blaszce, smarujemy białkiem i nakładamy kruszonkę, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Mniammm… Smacznego 🙂